Craniosacral Therapy
מגע ראש-שידרה

טיפול עדין ומדויק המשתמש בטכניקות לחץ רכות ביותר. שיטה זו מאפשרת לשחרר מתחים ולחצים באופן הדרגתי בכל הגוף כולל הראש. המגע העדין בזמן הטיפול נותן תחושה נעימה ומרגיעה ומתאים לכל הגילאים – החל מתינוקות בני יומם ועד לאנשים מבוגרים מאד ואף לנשים בהריון.

המושג קרניוסאקרל הוא צרוף של
קרניו - מהמילה cranium שמשמעותה גולגולת.
סאקרל – מהמילה sacrum שמשמעותה עצם העצה.
עצם העצה נמצאת בתחתית עמוד השידרה ומהווה חלק מעצמות האגן. מיקומה: מתחת לחוליה המותנית החמישית ( (L-5ומעל לעצם הזנב (coccyx).

לטיפול עדין זה שמות שונים ברחבי העולם:

  • Cranial Osteopathy אוסטאופתיה קרניאלית
  • Craniosacral Therapy קרניוסאקרל
  • Craniosacral Work מלאכת ה-קרניוסאקרל
  • SOT- Sacro Occipital Technique

יהא שמה אשר יהא...
מלאכת ה-קרניוסאקרל חייבת הרבה לדר וויליאם סאתרלנד (Dr. William G.Sutherland), אוסטאופת אמריקאי, תלמידו של אבי האוסטאופתיה - דר אנדרו סטיל (Dr. Andrew T Still).
כשם שאנדרו סטיל הוא אבי האוסטאופתיה, כך ויליאם סאטרלנד הוא אביה של האוסטאופתיה הקרניאלית/קרניוסאקרל.

כמה מילים על...אוסטאופתיה

דר אנדרו טילור סטיל (Andrew Taylor Still) פיתח ב-1874 שיטת טיפול השואפת לתמוך בכוחות הריפוי הטבעיים של הגוף דרך טכניקת הטיפול הידני. גישה רפואית זו גורסת שיש לטפל באדם השלם ולא רק באזור בו ממוקדת בעיה כלשהי.דוגמא לכך ניתן למצוא בחלק מבעיות הנשימה הקשורות למעשה למגבלות בתנועות מפרקי הגב העליון, הצוואר והצלעות.

בעיות בשלד יכולות להפריע למערכת הדם, העצבים ולכל חלק אחר בגוף. בעיות מכאניות יכולות להוביל לכאבי מפרקיםושרירים ולהפרעות בתפקוד אברים פנימיים.

מטרת האוסטאופתיה היא שיקום ואיזון מערכת השלד והשרירים של הגוף.

במהלך הטיפול מתבצע כיוונון (Bonesetting)של העצמות, מתיחות וטכניקות הנעת מפרקים שונות המשפרות גמישות.לעיתים יופעל לחץ מתון שמטרתו הרפית הרקמות הרכות והשרירים.
המטופלים מדווחים אכן על הטבה בסימפטומים, עד כדי פתרון הבעיה, שיפור ההרגשה הכללית, עליה באנרגיה ושינה טובה.

האוסטאופת דר ויליאם סאתרלנד, תלמידו של סטיל, פיתח את ה-קרניוסאקרל. מלאכת ה-קרניוסאקרל היא גם מכאנית וגם אנרגטית. תרומתו העיקרית של ויליאם סאתרלנד היתה בכך שהוא עבד מתוך הגיון פיזיולוגי כדי להגיע להשפעות בתוך המסגרת האוסטאופתית.

מהות טיפול ה-קרניוסאקרל

יום אחד, בשעה שעשה דר וויליאם סאתרלנד ניסויים על ראשו שלו בימים הראשונים של המאה העשרים, ניסה סאתרלנד לראות מה יקרה אם יעצור כל תנועה של עצמות הגולגולת באמצעות קסדת-עור הדוקה.
הוא נדהם לחוש כי עצם העצה שלו (sacrum) התחילה לנוע במה שהוא כינה תנועה קצבית.
עוד הוא שם לב שעצם העצה שלו, אף הפכה לחמה יותר!
ברגע זה החל מחקרו שכונה החיבור המרכזי (The Core Link).
במהלך 50 שנה פיתח סאתרלנד אנאליזה אלגנטית ומלאה, עצם-עצם, של התנועה הגרמית בגולגולת ובאזור האגן. מסקנות המחקר הן הבסיס לשיטת ה-קרניוסאקרל.

"התנועה הבלתי רצונית" בגוף:

תגליתו המרעישה של דר סאתרלנד היא ש עצמות הגולגולת מחוברות באופן המאפשר להן ולמוח לנוע. התגלתה אף תנועה קצבית שנקראת התנועה "הבלתי רצונית", היא קימת בכל הרקמות בגוף והיא נפרדת משאר המחזורים כמו הלמות הלב או קצב הנשימה. התנועה היא בעלת אמפליטודה (משרעת) קטנה מאד ולכן נחוצה מיומנות מקצועית ויכולת מגע מפותחת כהקשבה, על מנת לחוש בה. קיומה אושר בסידרת בדיקות מעבדה בשנות ה-60 וה- 70.

על פי תנועה זו, מסיק המטפל באיזה מתחים ולחצים נתון גופו של המטופל והאם יש משהו שחוסם את התנועה הבריאה של הרקמות. בעזרת טכניקות כיוונון עדינות ביותר מחזיר המטפל תנודה בין עצמות הגולגולת. משחרר מתחים מרקמות המוח הפנימיות ומאזן את זרימת הנוזל התוך שידרתי ( csf ).

מה כולל הטיפול?

לאחר נטילת היסטוריה רפואית מלאה על ידי מילוי שאלון ותשאול קפדני, נערכת דיאגנוזה לגבי מקור הכאב. תוך שימוש בטכניקות עדינות ישוחררו באופן הדרגתי המתחים והלחצים בגוף כולל הראש. המטרה היא להקל על הכאב להיטיב את הבריאות הכללית של הרקמות ככל האפשר כדי שהבעיות לא יחזרו על עצמן.ברבים מן המיקרים ניתנים תרגילים שונים לתחזוק הגוף ונבדקים הרגלי היומיום של המטופל, כמו ישיבה ליד מחשב, נהיגה, תזונה וכדומה.

כיצד מרגיש טיפול ה-קרניוסאקרל?

המטופל שוכב על מיטת טיפולים בבגד קל ונוח.
המגע בזמן הטיפול אינו מפריע או כואב, ואף נותן תחושה נעימה ומרגיעה.
תחושת השחרור והרוגע מכניסה במקרים מסוימים להרפיה עמוקה עד כדי שינה.

תרומת המטופל לריפוי

תרומת המטופל לתהליך הריפוי האישי שלו מתחילה במנוחה.
רובנו איננו מכירים את המושג הרפיה, מושג זה נראה כמשהו עצל ואולי אף שלילי.לימוד הרפיה מתחיל בנתינת מנוחה לגוף. בחיי היומיום המנוחה טובה לשמירה על הכוחות וכפעולת מנע לבעיות שונות.
אם קימת בעיה מכאנית כלשהי חובה על המטופל לנוח בהתאם להוראות המטפל.
עזרה נוספת בתהליך הריפוי הבין אישי היא תזונה נכונה המאפשרת קלילות וחופש תנועה לכל הגוף.
משקל יתר גורם ללחצים המזיקים לכל השלד. במידה והמטופל מקבל תרגילים כלשהם יש לשאוף לעשותם.
מעל לכל (!) אימוץ העיקרון שגוף בריא מפיק את הכוחות הדרושים כדי לטפל במחלות.

למה עוזר קרניוסאקרל?

כאמור בבסיס השיטה נמצא העיקרון של טיפול באדם כולו ולא רק במצב המסוים עליו הוא מדווח.
תוך שימוש בעקרון זה ניתן לטפל בבעיות רבות:

  • כאבי ראש, מיגרנות, סינוסיטיס
  • ליקויים בתפקוד מפרק הלסת (TMJ) וכאבי פרקים בכל הגוף
  • בעיות שיניים ופנים
  • מתחים דיכאון ועיפות
  • שיקום לאחר תאונה
  • כאבי גב, צוואר שכמות בית חזה ובעיות נשימה
  • אצל תינוקות: בעיות לידה טראומטית, בעיות האכלה, קוליק, הפרעות שינה
  • עבודה עם ילדים: בעיות התנהגות וליקויי למידה, בעיות אזניים, צמיחת שיניים
  • אי נוחות וכאב בהריון עקב עומס הנגרם ממצבו המשתנה של הגוף.

קרניוסאקרל לנשים בהריון

עמוד השידרה בנוי מחוליות גרמיות המגנות על מוח השדרה , הוא תומך באגן, בראש ובאברים פנימיים. לעמוד השדרה עקומות טבעיות המשתנות עם העלייה במשקל הרחם. מרכז הכובד עובר לקידמת הגוף, יוצר שינוי ביציבה, משנה את הטונוס וכאבי גב , במיוחד בגב התחתון. זו היא הסיבה לחוסר נוחות וכאבים בגב התחתון אצל נשים הרות. בכדי לשמור על יציבות הגוף, מתרחב מעט איזור הירכיים.דבר זה גורם ללחץ גובר על פרקי הירך. זהו גורם נוסף לבעיות יציבה. בכדי לעזור לגוף להתמודד עם השינויים הרבים אותם הוא עובר במשך 40 שבועות, מומלץ ביותר להתמיד לתרגל תרגילים בשיטת פאולה , המאפשרים ליולדת להגיע במצב אופטימלי ללידה, לבין קבלת טיפולי קרניוסאקרל סדירים המאפשרים הרפיה תוך כדי שחרור לחצים ואיזון היציבה,הגב ופירקי הירך.

קרניוסאקרל אחרי הלידה

עיפות מחוסר שינה רצופה, הנקה.תנוחה בלתי סימטרית והרמת התינוק ביד אחת גורמות ליולדת לתשישות ולכאבים בבסיס הצואר השכמה והגב התחתון. קבלת טיפול קרניוסאקרל משפר ומקל על היולדת. שילוב תרגילים בשיטת פאולה לחזרת הרחם למקום בשילוב עם הנקה מבטיחים חזרה מהירה וטובה לחיים.

מסורת אוסטאוטפתית ומסלול לימודים לקרניוסאקרל כיום


סאתרלנד פיתח את המגע הקרניאלי(גולגולת) בתוך הפרדיגמה האוסטאופתית שבה הרגיש נוח. חבריו למקצוע והסטודנטים שלו המשיכו את עבודתו באקדמיה הקראניאלית (The Cranial Academy).
מחקרים נוספים נעשו בארצות הברית ובבבריטניה על ידי אוסטאופתים.
עד שנות השבעים לימוד ותרגול של האוסטאופתיה הקרניאלית הוגבל לבתי ספר בודדים ולהנחיה בבתי הספר של האקדמיה הקרניאלית.בשנת 1967 כאשר פורסמה עבודתו של סאתרלנד Collected Works,מעטים דיברו בזכותו.כוחו של הרעיון הגיע להבשלה בסוף שנות השבעים. מלאכת ה-קרניוסאקרל או כפי שהיא ידועה בעולם האוסטאופתי, אוסטאופתיה קרניאלית, הגיעה למאסה קריטית ופתאום הפכה לידועה ברבים ולמקובלת בתוך מקצוע האוסטאופתיה.

במהלך שנות השבעים לימוד קרניוסאקרל התרחב, תחילה בתוך בתי הספר האוסטאופתים בארה"ב ובבריטניה ואחר כך גם מעבר לגבולות העולם האוסטאופתי. העולם הזדקק לשיטת הריפוי הזו והיא יצאה מהגבולות המצומצמים שהיו לה לפנים. חברים בממסד האוסטאופתי האמריקאי מחו נגד ג'ון אפלדג'ר כאשר זה החל ללמד את מלאכת ה קרניוסאקרל לסטודנטים שלא היו אוסטאופתים. הם חשו כי המצאתו של וויליאם סאתרלנד היתה תחת "זכויות יוצרים" של האוסטאופתיה ואסור ללמדה למי שאינו אוסטאופת.

ברגע שהשיטה יצאה החוצה אי אפשר היה לדחוק אותה בחזרה לתוך בקבוק. מרפאים שלא היו אוסטאופתים-מדקרים, רופאים, רופאי שיניים, מרפאים בעיסוי, אחיות, פיסיותרפיסטים-התקבלו ל "מסדר". הם מילאו צורך אנושי דוחק. קרניוסאקרל הפכה למסורת מקובלת ומוערכת.

ג'ון אפלדג'ר

בעוד דר וויליאם סאתרלנד היה הגאון היצירתי שהחל את המושג האוסטאופתי של מלאכת ה-קרניוסאקרל ג'ון אפלדג'ר האוסטאופת האמריקאי הוא שהפך אותה לפופולרית כל כך. בשנת 1970 עזר אפלדגר לחבר למקצוע בניתוח בעמוד השידרה. תפקידו במהלך הניתוח היה לדאוג שהממברנות בעמוד השידרה של החולה יהיו יציבות על ידי החזקת ה Dura באמצעות מלחציים.

הוא הופתע לגלות שהיה לו קושי לעמוד במשימה שכן הממברנות של החולה המורדם לחלוטין המשיכו לזוז.
הארוע תפס את תשומת ליבו וגרם לו להתחיל את מסעו הארוך והחקרני לתוך העולם של מלאכת ה –קרניוסאקרל. אחרי שנים של מחקר והרצאות שבהן תרם עבודה משמעותית לשדה הקרניאלי, אפלדגר החל ללמד את הפיתוח האישי שהוא עשה לעבודה זו מחוץ למיקום המסורתי לבתי הספר –
האוסטאופתים. הוא הקים בית ספר משלו בפלורידה (Upledger Institute) הציע קורסים ב קרניוסאקרל ושדות נלווים לאוסטאופתים ולאנשי מקצוע אחרים מתחום הרפואה.

ספרו Craniosacral Tharapy הביא את מלאכת הקרניוסאקרל לתשומת ליבם של מקצועות הריפוי.

את לימודי הקרניוסאקרל ניתן ללמוד בבתי ספר לאוסטאופטיה שונים בעולם כחלק מתוכנית הלימודים הארבע שנתית. התוכנית כוללת לימודי אנטומיה פיזיולוגיה נוירולוגיה רדיולוגיה וטכניקות רפלקס מגוונות. כמו כן קימים בתי ספר כמו זה של אפלדגר ברחבי העולם המאפשרים לאנשים מתחום הרפואה ללמוד את השיטה.

דרך עבודתי האישית

במפגש ראשון נערכת אבחנה על ידי מגע ותשאול מפורט.
לאחר פגישה זו מקבל המטופל הערכת מצב ונקבעת סידרת טיפולים ראשונה.
במהלך הטיפולים נערך ברור לגבי דפוסי התנהגות הקשורים להנדסת האנוש בסביבת המטופל ולהרגלי יציבה שונים כמו עמידה שכיבה וכדומה. כמי שמאמינה בהעברת האחריות למטופל ובמודעות יומיומית, אני מוצאת את עצמי מתאימה תרגילים למטופלים על פי חייהם האישיים.
לדוגמא: אם המטופל הוא נהג מונית הנדסת האנוש במונית תיבחן לגופה (זוית הכסא, איכות המושב וכדומה...). כמו כן יקבל התלמיד תרגילים לשעת הנהיגה עצמה, מלבד תרגילים לבית.

הטיפולים משולבים במגע ונתינת תרגילים או הקנית הרגל חדש על פי צורך.
מטרת הטיפול מעבר לעזרה ראשונה מידית (במקרים אקוטים) או מעבר לתיקון/כיוונון הגוף על ידי המגע שלי, היא להביא את המטופל לטיפול תחזוקה כמנע ותזכורת לגוף איך הוא צריך להיות ולהשאר במקום של תחזוק, על ידי טיפול פסיבי ואקטיבי לאחר רכישת התרגילים האישיים שהותאמו לו.
אני ממשילה את גופנו לרכב שזקוק אף הוא לטיפולי תחזוקה במוסך.
כך גם אנו בני האדם זקוקים לטיפולי תחזוקה "במוסך"...

 
 
גלריה לידה באהבה מילון לינקים וידאו מחקרים קרניוסקרל הרצאות קבוצות פאולה
 
  site by: www.grey-gallery.com
טלפון: 054-4931812 אי-מייל: daphna@nopain.co.il